Hur fungerar studentresesymbolen (ex. Skånetrafiken och Västtrafik)?

Har du studentresesymbolen på ditt digitala kort är du berättigad till reserabatterna, då kan du välja "student" när du köper din biljett och därmed spara pengar på dina resor. Vid eventuell biljettkontroll måste du kunna uppvisa ditt giltiga Studentkort i appen, samt ID-kort för att visa att du har rätt till rabatten.

Kraven som ställs för att du ska få rabatten är att du som student under den aktuella terminen:

• Läser på en studiemedelsberättigad utbildning på universitet, högskola eller annan vuxenutbildning.
  • Läser med en studietakt på minst 50 % över minst 10 sammanhängande veckor under en termin.  50% studier under 10 v motsvarar 15 hp, 200 poäng på Komvux och 50 YH-poäng.
  • Har ett Studentkort med resesymbolen i Studentkortets app.

Studentkortet ansvarar inte för förlorat kort, om ditt kort inte längre är giltigt eller om du använt rabatten felaktigt.
From första november 2017 är studentresesymbolen endast giltig på det digitala kortet i appen och trycks därmed inte längre på plastkortet.

Notera att giltighetstiden på din reserabatt inte behöver vara likadan som giltighetstiden på kortet, utan den kan gå ut det datumet dina studier slutar för den aktuella terminen.

Om du är gymnasiestuderande kommer du inte att ha reselogotyperna på kortet då du är tillräckligt ung för att åka på ungdomsbiljett.

Om du har reselogotyper på ditt Studentkort kan du resa på studentbiljett.

Om du inte har reselogotyper på ditt Studentkort är du inte berättigad till att resa på studentbiljett.

Samtliga av de listade trafikföretagen nedan erbjuder studentrabatt om du kan uppvisa ett giltigt Studentkort med följande logotyp:

Anslutna trafikföretag där studentresesymbolen ger rabatt:

• Blekingetrafiken
  • Jönköpings Länstrafik
  • Skånetrafiken
  • Västtrafik
  • Östgötatrafiken
  • Hallandstrafiken
  • Kalmar Länstrafik
  • Länstrafiken Kronoberg
  • Öresundståg
  • Dalatrafik
  • X-trafik